Thumbnail
  • 01.10.2021

Havacılıkta Alt Yüklenici Seçimi

Bir tedarikçinin kalite performansını yönetmek için herhangi bir ürün döngüsünün ilk adımı, kalite gereksinimlerini ve beklentilerini belirlemek, belgelemek için bir süreç oluşturmaktır. Ürünün son kullanıcısı olan müşteri için tüm gereksinimlerin karşılanmasını sağlamak için uygun kalite gereksinimleri tedarik zincirinin en alt düzeyine kadar aktarılmalıdır.

Havacılık, uzay ve savunma endüstrisindeki çoğu düzenleyici kurum ve ürün veya hizmet Alıcısı, iş yaptıkları bir kuruluşun, tedarikçilerini yönetmek için dokümante edilmiş süreçleri ve prosedürleri içeren bir Tedarikçi Kalite Yönetim Sistemine (SQMS) sahiptir. Bir SQMS için temel unsurlardan bazıları şunları içermeli, ancak bunlarla sınırlı olmamalıdır:

• Kalite gereksinimlerinin akışı

• Tedarikçi Ön Üretim Planlaması

• Üretime Hazırlık

• Satın Alınan Ürün Doğrulaması

• Tedarikçi Performansı İzleme

• Tedarikçi Gözetimi

Bir tedarikçinin kalite performansını yönetmek için herhangi bir ürün döngüsünün ilk adımı, kalite gereksinimlerini ve beklentilerini belirlemek, belgelemek için bir süreç oluşturmaktır. Ürünün son kullanıcısı olan müşteri için tüm gereksinimlerin karşılanmasını sağlamak için uygun kalite gereksinimleri tedarik zincirinin en alt düzeyine kadar aktarılmalıdır. Ürün tipi ve tasarımına, müşteri gereksinimlerine, yasal ve mevzuata uygunluğa göre uygun gereksinimler belirlenir.

Bu genellikle satın alma sözleşmesinde kalite notlarının kullanılmasıyla yapılır. Alıcı, tedarikçiden beklenen kalite gereksinimlerini belirler ve daha sonra, diğer sözleşme beklentileriyle birlikte gereksinimlerin açıkça anlaşılmasını ve bunlara uyulmasını sağlamalıdır.

Havacılık, uzay ve savunma endüstrisi için, IAQG, aşağıdaki şekilde gösterilen bir dizi Endüstri Kalite Yönetim Standardı oluşturmuş ve kullanımını savunmaktadır.

Kalite Yönetim Sistemi Onayı - Havacılık, uzay ve savunma endüstrilerinde bir standardizasyon eğilimidir, tedarikçileri değerlendirme yöntemlerini belirlenmiştir. IAQG’nin üye şirketleri tarafından desteklenen, onaylanan değerlendirme / denetim yöntemi, tedarikçinin yetkili sertifikasının 9100, 9110 gibi uygun Kalite Yönetim Sistemine kabul edilmesine yönelik Endüstri Kontrollü Diğer Taraf (ICOP) planının kullanılmasıdır veya 9120 (tümü ISO gereksinimlerine dayanmaktadır).

91xx QMS Sertifikasyonu sözleşmeye bağlı olarak gerekli olduğunda, Endüstri Kontrollü Diğer Taraf (ICOP) süreci kullanılmalıdır.

ICOP süreci, 9104 serisinde tanımlanan gerekliliklere uygun olarak onaylanmış bir standartlar setine göre sertifikasyonu gerçekleştiren Sertifikasyon Kuruluşları (CB’ler) ve Akreditasyon Kuruluşları (AB’ler) hakkında kontrol, gözetim ve raporlama yöntemleri sağlayan IAQG üye şirketlerinden oluşur. standartları. IAQG içinde, Diğer Taraf Yönetim Ekibi (OPMT), ICOP sürecini yönetmek için yetkilendirilmiş küresel, endüstri kontrollü, gözetim komitesidir.

Bu süreçten elde edilen veriler, sektöre bir Sertifikalı Tedarikçinin yerinde kabul edilebilir bir Kalite Yönetim Sistemine sahip olduğuna dair ilk güvenceyi sağlar. Bu işlemle ilgili tüm bilgiler, www.iaqg.org/oasis adresinde bulunan Çevrimiçi Havacılık Tedarikçi Bilgi Sistemi OASIS veritabanında toplanır.

IAQG üye şirketlerinin, Kalite Yönetim Sistemlerinin gereksinimlerini yöneten Havacılık ve Uzay Standardı belgelerini oluşturduğunu, sürdürdüğünü ve revize ettiğini not etmek önemlidir.

Bu tek taraflı bir süreç değildir; üye şirket temsilcilerinden birkaçını içerir. Üye şirketlerin Konu Uzmanları, en iyi kalite uygulamalarını sağlamak için toplu olarak girdi sağlar. Standartlar daha sonra üye şirket temsilcileri tarafından oylanmalı ve yayınlanmadan önce kabul edilmelidir.

Diğer QMS onayları

Temel havacılık QMS 9100 gereksinimlerine (9110 ve 9120 dahil) ek olarak, diğer KYS onayları bir müşterinin sözleşme yapan kuruluşu tarafından istenebilir. Bu onaylar, belirli bir ürün veya özel bir gereksinim / kritik öğe için gerekli olabilir. Bu KYS onaylarından bazıları şunları içerebilir (kapsamlı bir liste değil);

• ISO 9001 “Kalite yönetim sistemleri - Gereklilikler”.

• Düzenleyici Kurum Onayları - Sözleşmeye dayalı anlaşmaya göre ürün türü veya hizmet için geçerli olduğu şekilde. Bu onay, Ulusal Havacılık ve Uzay İdaresi (NASA, ESA, JAXA, vb.), Sivil Havacılık Otoriteleri (FAA, EASA, JCAB, vb.), Savunma Bakanlığı (DOD) vb. İçerebilir.

Alıcıya Özgü QMS - Alıcıya özgü QMS onay gereksinimleri de olabilir. Alıcının kalite denetimleri yürütmek ve tedarikçileri genellikle sözleşmeye dayalı anlaşmada belgelenen özel QMS gereksinimlerine göre onaylamak için kendi bağımsız sürecini sürdürdüğü yerdir. Alıcıya özgü bir süreç için temel unsurlar şunları içermelidir:

Net bir dizi kalite gereksinimleri ve beklentileri

Kabul için belirlenmiş bir kriterler dizisi - Denetimin puanlanması (hangi denetim soruları ve kabul düzeyleri hakkında kaç evet ve hayır);

Denetim sonuçlarının belgelenmesi ve bildirilmesi süreci

Bir denetim sırasında tespit edilen eksikliklerden kaynaklanan tamamlanmış eylemlerin doğrulanması ve doğrulanması süreci

Alt kademe tedarikçilere akış gereksinimleri

Son kullanıcı gereksinimleriyle uyum (müşteriye özel akış)

İlk Değerlendirmeler

Sözleşmenin düzenlenmesi veya tedarikçinin onayından önce, Alıcı, Tedarikçinin gerekli iş bildirimini gerçekleştirme kapasitesi ve kapasitesi hakkında bir ilk değerlendirme yapmalıdır. Tedarikçi değerlendirmeleri aşağıdakileri içermelidir ancak bunlarla sınırlı değildir:

Uygun şema (lar) için Sistem Onayı

9100, 9120, 9110 (ICOP) için QMS Sertifikasyonu

“Özel İşlemler” Onayı

Alıcının tedarikçi onayı için dahili gereksinimleri

Risk Değerlendirmesi - ürünün gereksinimlerine (Ürün kritikliği) SCMH bölüm 7.3. “Risk Yönetimi” ye bakın)

Yetenek Değerlendirmesi

Kapasite Değerlendirmesi - tedarikçinin, ürünü / ürünleri belirlenen programa ve üretim oranlarına göre üretmek için ekipman ve kaynaklara sahip olduğunu anlamak

Alıcı tabanı - tedarikçinin sektördeki diğer saygın müşterilerle iş yaptığını doğrulayın, bu yapılan işin türüne güvenilirlik sağlar

Emniyetli günler dileği ile…

Referanslar:

1-IAQG SCMH Bölüm 7.10 Sözleşme Gereksinimlerinin İncelenmesi ve Yönetimi.

2-ARP / EN / SJAC 9134 Tedarik Zinciri Risk Yönetimi Kılavuzuna

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği