Thumbnail
  • 15.04.2023

Uçak Bakım Teknisyeni Kimdir?

 

Uzun yıllar boyunca teorik ve uygulamalı eğitim süreçlerine tabi olarak zorlu sınavlarda başarılı olan, hem lisans hem  iş başı eğitim süresince  gerçekleştirmiş olduğu zorunlu bakım task işlemlerini  tecrübe defterlerine kaydeden; ‘hava aracı bakım teknisyeni’ lisansını aldıktan sonra ilgili hava aracı ve/veya komponent hakkında tip sertifikası ve yetkisi almak için yine meşakkatli eğitimlerden geçerek uçuşa elverişliliğe teknik olarak onay verebilmek adına yetkilendirilen havacılık personeline ‘Uçak Bakım Teknisyeni’ denir.”

 

Hava araçları ve komponentlerin, uçuşa elverişliliğe uygunluk konusunda, bakım ve onarım işlemlerini gerçekleştirebilen yetkili teknik personelidir. Zorlu hava şartları ve vardiyalı mesailerde; apron, hangar ve atelye dahilindeki çalışmalarda sadece iş yapan değil, yapılan işi de kontrol eden taraftır. Bu işlemler için sorumlu olabilmek adına uzun yıllar boyunca teorik ve uygulamalı eğitim süreçlerine tabi olarak zorlu sınavlarda başarılı olan, hem lisans hem  iş başı eğitim süresince  gerçekleştirmiş olduğu zorunlu task işlemlerini  tecrübe defterlerine kaydeden; ‘hava aracı bakım teknisyeni’ lisansını aldıktan sonra ilgili hava aracı ve/veya komponent hakkında tip sertifikası ve yetkisi almak için yine meşakkatli eğitimlerden geçerek uçuşa elverişliliğe teknik çerçevede onay verebilmek adına yetkilendirilen havacılık personelidir. 

Lisanslı/Yetkili Uçak Teknisyeni Neden Önemlidir ?

Lisanslı/Yetkili Uçak Teknisyenleri (Certifying Staff C/S - Onaylayıcı Personel O/P) uçak üzerinde motor, hidrolik, uçuş kumandaları, otopilot, elektrik sistemleri, aviyonik sistemleri veya atölye ortamında motor, mekanik, pnömatik, iniş takımları vb. gibi sistemleri komponentlerini doğru  biçimde, onaylı üretici kitapları, şirketlerin oluşturdukları prosedürler ile tam anlamıyla bakıma tabii tutulduğunun onayını vermek üzere (özel eğitimleri, yeterlilikleri ve tecrübelerinden dolayı) çalışmakta oldukları uçak bakım şirketi tarafından yetkilendirilmiş uçak teknisyenleridir.

Lisanslı/yetkili uçak bakım teknisyeni, uçak yerde durduğu sürece uçuşa elverişliliğin teknik anlamdaki tek sorumlusudur. Yetkili personel olarak uçak bakım teknisyeni, uçuş için ancak  %100 emin olduğunda Servise Verme Sertifikası’na (Certificate of Release to Service-CRS) imza atar. Servise Verme Sertifikası (CRS); bakım sonunda bir sonraki bakım işlemine kadar olan tüm bakım kalite sorumluluğunu yetkili bakım personeline yükleyen hukuki bir ifadedir.

Bağlı olunan sivil havacılık otorite regülasyonları çerçevesinde ilgili hava aracının, üretilen bakım kalitesi ile tüm dünya çapında uçabileceğine imza atabilen tek kişidir. Çarkın başı olmanın yanı sıra, bu sistem bahsi geçen sorumluluğun belli bir kişiye atanmasını veya geri alınmasını garanti altına alır. Bu sebeple uçak bakımı, yüksek tehlike potansiyeli içeren bir dal olarak değerlendirilmektedir. Bu yüzden lisanslı /yetkili uçak teknisyeni havacılığın en önemli personellerinin başında gelir. Havacılık sektöründe lisans ve yetki ile çalışan sayılı personelden biri olup bu zincirinin en önemli halkalarından biridir. Bu zincirde herkesin görev adı, görev tanımı, yetkinlikleri ve yetkileri, kabiliyetleri ve yeterlilikleri ulusal ve uluslararası yönetmelik ve talimatlarla belirlenmiştir. Bu sebeple; uçak teknisyenleri, havacılık sektörünün gizli kahramanlarıdır. Şu an siz bu yazıyı okurken; sefere giden her uçağın arkasında, lisanslı bir uçak teknisyeninin yetki mühürü, onaylı imzası bulunmaktadır. Bu imza ile uçağın teknik olarak sorunsuz olduğunu onaylayan ve herhangi bir teknik problemde sorumluluğu üstlenen kişidir. Büyük sorumluluk taşıyan bu meslek dalı, bütünlük, adanmışlık, dürüstlük ve öz disiplin kalitesi ile çok değerli bir meslektir. Türkiye’de ve tüm dünyada uçak teknisyeninin azlığı, yetişmesinin çok uzun yıllar sürmesi, bu meslekte tecrübenin çok önemli olması, bu mesleğe gösterilecek olan saygının ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Saygıdeğer tüm meslektaşlarıma, bu mesleği icra edecek tüm gençlere emniyetli/sağlıklı bakımlar, uçuşlar ve görevler dilerim.

 

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği