Thumbnail
  • 20.06.2023

IFTE 2023 fuarı’nda yerimizi aldık...

 

Uçak Teknisyenleri Derneği olarak Uluslararası Havacılık Eğitim Fuar’ında son gelişmelerden haberdar olmak, derneğimizi tanıtmak ve yeni iş birlikleri oluşturmak amacıyla fuarda yerimizi güçlü ve etkili bir şekilde aldık.

 

IFTE Nedir?

Ülkeler arasında hızla artan ticari, sosyal ve kültürel ilişkiler sonucu, zamanı verimli kullanmak ve hızlı ulaşım önemli kavramlar haline gelmiştir. Küreselleşme, ulaşımı uluslararası bir gereksinim haline getirmiş; bunun sonucu olarak havacılık ilgi gören, en çok tercih edilen ve hayati önem taşıyan bir endüstri haline gelmiştir. Havacılık sektöründeki bu hızlı büyüme süreci, kalifiye personel ihtiyacını doğurmuştur. Bu bağlamda, havacılık eğitimi veren kurum ve kuruluşlar sektöre kalifiye personel yetiştirmek adına kritik bir yere sahiptir.

IFTE, sektörde hizmet veren kurum ve kuruluşların uluslararası düzeyde bilinilirliğini arttırarak iş birliği zemini hazırlamak, havacılık eğitimleri ile ilgili tüm detaylı bilgileri son kullanıcıya sunmak, sektörle ilgili gelişmelerden ve fırsatlardan sizleri haberdar etmek için düzenlenen etkili bir platformdur. ALFA Fuarcılık tarafından ilki 2013 yılında, ikincisi 2014 yılında, üçüncüsü 2016 ve dördüncüsü 2018 yılında düzenlenen IFTE; Uçuş eğitim ve tip eğitim organizasyonları, yedek parça tedarikçileri, bakım- onarım şirketleri, piston motorlu uçak üreticileri, simülatör üretim şirketleri, havacılık akademisi kurumları, uçuş ekipman sağlayıcıları, havacılık basın yayın kuruluşları ve havacılık sektöründeki birçok şirketi bir araya getiriyor.

IFTE 5. Kez Düzenleniyor

IFTE uluslararası havacılık eğitim fuarı, pandemi nedeniyle 5 yıllık bir aradan sonra 02-04 Haziran 2023 tarihleri arasında Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nde beşinci kez kapılarını katılımcılara ve ziyaretçilere açtı. IFTE fuarı, başta Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) olmak üzere aralarında TAFA, AFA, ERAH, DAVUT AIR, LOT, AQUILA, FENIX gibi yerli ve yabancı uçuş akademileri, eğitim uçağı sağlayıcıları; İstanbul Aydın Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi gibi üniversitelerimizin pilotaj, kabin ve uçak teknik bakım-onarım eğitim programlarından değerli öğretmenlerin ve öğrencilerin katılımları yanı sıra sektörü temsil eden başta UTED olmak üzere TALPA, TASSA ve TATCA gibi dernek ve sivil toplum kuruluşlarının katılımı ile gerçekleştirildi.

IFTE fuarının ilk gününde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü geniş bir katılım sağladı. SHGM Genel Müdürü Prof. Dr. Kemal Yüksek, “Aviation Talks” kapsamında bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasında zaman mekân kısıtlaması olmadan her türlü eğitime uzaktan erişimin mümkün olduğu bir çağda; veriyi merkeze alan, olumsuz insan faktörünü minimize eden, havacılık alanındaki eğitimlerin dijitalleşmenin getirdiği ihtiyaca göre yeniden şekillendirildiği bütünleşik bir model olarak Yeni Sivil Havacılık Yaklaşımı’nı hayata geçirdiklerini ifade etti. Fuar kapsamında gerçekleştirilen çalıştayda SHGM Genel Müdür Yardımcısı Murat Topçu “Yeni Sivil Havacılık Yaklaşımı” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Çalışanların niteliklerinin artırılması, iş akışlarının veri bazlı kontrolü, güçlü örgüt kültürünün oluşturulması, iş süreçlerinin kurallara bağlanması, unvanlara ait alınması gereken eğitimlerin dijitalleştirilmesi, uluslararası geçerliliğe sahip bir organizasyon şeması oluşturulmasının bu yaklaşımın temel amaçları olduğunu kaydetti.

UTED, Uluslararası Havacılıkve Eğitim Fuarı’nda

Uçak Teknisyenleri Derneği olarak Uluslararası Havacılık Eğitim Fuar’ında son gelişmelerden haberdar olmak, derneğimizi tanıtmak ve yeni iş birlikleri oluşturmak amacıyla fuarda yerimizi güçlü ve etkili bir şekilde aldık. Fuar öncesi kurulumunu büyük bir emekle gerçekleştirdiğimiz standımıza ilgi yoğun oldu. İlk gün standımıza SHGM Genel Müdür Yardımcısı Sn.Murat TOPÇU ve heyeti ziyaret etmişlerdir. Kendileri ile SHT-66 talimatının güncellenmesi ve süreç hakkındaki fikirlerimizi, değerlendirmelerimizi paylaşma fırsatı bulduk. Aynı gün; Eskişehir Teknik Üniversitesi, Medipol Üniversitesi öğretmenleri ve öğrencileri, Pendik ve İstanbul Havalimanı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencileri, Bluesky Awards kurucuları standımızı ziyaret etmişlerdir. Biz de dernek olarak ilk gün Atlantic Flight Academy (AFA) Genel Müdürü Murat EREN ve ERAH Aviation Academy yetkililerini ziyaret ederek hem derneğimiz tanıtmış hem de sektördeki gelişmeler hakkında değerli fikir alışverişinde bulunduk.

Fuar meraklılarından, sektör içi ve dışı katılımcılardan, havacılık lise ve üniversite öğrencilerinden standımız ikinci ve üçüncü günde de rağbet görmeye devam etti. Standımızı duayen teknisyen abilerimiz ziyaret ederek eski anıların canlandığı keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Aynı zamanda Herkes İçin Havacılık Derneği’nden kıymetli arkadaşlarımız bizleri ziyaret ettiler. UTED Onursal Başkanı Sefa İnan’ın oğlu ve Bahçeşehir Üniversitesi Pilotaj Bölümü Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Tolga İnan’ı ağırladık. Standımızı ziyaret eden özellikle pervaneli uçakların ve helikopterlerin bakımında çalışan teknisyenleri anlama ve dinleme fırsatı bulduk. Kendilerine derneğimizin yeni dönemde bakım ve onarım yapan tüm teknisyenleri kapsayıcı olacağı üstüne basa basa vurgulanmıştır. Biz de dernek olarak TUSAŞ standını ziyaret ettik. TUSAŞ Uçuş Başkanı Mehmet ELDEM ve Uçuş İşletme ve Eğitim Müdür Ahmet ALAKUŞ ile savunma sanayi ve TUSAŞ’ın geliştirdiği ürünler, derneğimiz, sektördeki gelişmeler ve dergimiz üzerine uzun soluklu ve geniş kapsamlı, keyif veren bir sohbet gerçekleştirdik. Ardından DAVUT Havacılık, AQUILA ve EKER standında yetkililerle tanışma ve iş birliği yapabileceğimiz alanlarda görüşme fırsatı yakaladık.  THY TEKNİK A.Ş Eğitim Başkanı Mahmut DEMİRKAN ile fuarı, eğitim ve havacılık sektörünün geleceği konusunda fikir alışverişinde bulunduk. AFA Teknik Eğitim Müdürü Nusret ERCEYLAN, HEAŞ AKADEMİ Başkanı Vefa ARIKAN ve FENİX Havacılık SMS ve İK Müdürü Oğuzhan SÜMER ile SHT-66, İngilizce Sınavı ve UTED AKADEMİ üzerine düşünsel yoğunluklu bir görüşme gerçekleştirdik.

 

UTED ACADEMY

İFTE 2023 fuarında derneğimiz ve sektör adına çok önemli bir çalışma olan “UTED ACADEMY” lansmanını gerçekleştirdik. İlk adım olarak sektörün gerçekten eksikliğini hissettiği eğitim ihtiyacını karşılamak adına sektörel talep toplama sürecini başlattık. “UTED ACADEMY” tarafından verilecek olan eğitimlerle amaç sadece sertifika vermek değil; gerçekten uygulamaya dökülebilecek bilgilerin sektör çalışanları, eğitmen ve öğrencilerin yetkinlik ve kalitelerini arttıracak şekilde tasarlanması ve sunulmasıdır. Bu bağlamda “UTED ACADEMY” sektörün eğitim konusunda muzdarip olduğu sadece sertifika vererek hem zaman hem emek kaybına sebep olan eğitim açığını da giderecektir. Odağına niceliği değil, niteliği ve yetkinliği koyan öğrenci merkezli bir eğitim anlayışına sahip olacak akademimiz, eğitimleri ihtiyaç analizine göre şekillendirecektir. Bu vesileyle UTED Akademi’nin tüm camiamıza hayırlı ve uğurlu olmasını diliyoruz.

1968 © Uçak Teknisyenleri Derneği