Devamlı gündemde olan, en küçük olayda dahi günlerce kamuoyunu meşgul eden, sürekli gelişen ve her geçen gün önemi artan bir mesleği icra etmekteyiz. Her meslekte olduğu gibi yıllar önce bu günler düşünülerek uçak teknisyenleri de örgütlenmiştir. Gelişen dünya ve Avrupa normları gereği ülkemizde de kitle örgütlerinin önemi önceki yıllara oranla çok çok artmıştır. Daha etkin rol almaya başlanmıştır.
Bizlerde durumun farkında olarak kitle örgütü olmanın gereğini sizlere layık olacak şekilde yapma gayreti içindeyiz. Bu vesile ile hepimizin malumu olduğu üzere HAVA-İŞ kanun tasarısı Nisan 2005 yılında bakanlar kurulunun imzası ile komisyonlara havale edilmiştir. UTED olarak genel kurulumuzun ardından böyle bir kanun tasarısının olduğu ve bu kanunda uçak teknisyenin bulunmadığı tarafımıza iletildi.
Gerek avukatlarımız, gerekse UTED yönetimi olarak yaptığımız araştırma sonunda bu kanunda mutlaka olmamız konusunda hem fikir olduk. Yaptığımız çalışma sonucunda komisyon başkanı ve üyesi olan milletvekillerine ulaşılacak bilgileri tespit ettik, TBMM Başkan Vekili Sn. Sadık YAKUT, Komisyon Başkanı Sn. Dr.Cevdet ERDÖL ve üye milletvekillerinden randevu almak suretiyle 18 Nisan 2006 tarihinde Avukatımız Süreyya ALSAN, Uted Başkanımız Tevfik KIRMACI, Başkan Yardımcısı Tayyar UÇKUN ve Teşkilatlandırma Sekreteri Namık GEDİK ile birlikte ilk önce Meclis Başkan Yardımcısı Sn.Sadık YAKUT, Sn.Köksal TOPTAN, Sn.Dr.Turhan ÇÖMEZ ve komisyon üyelerinin tamamına yakını ile görüşüldü. Önerilerimizi sözlü ve yazılı olarak anlatma imkanı bulduk; tüm komisyon üyelerinin, olmamasının büyük hata olduğu vurgulandı.
Yapmış olduğumuz bu çalışmayı sizlerle ilk anda paylaşamadık, çünkü sadece öneride bulunduk ve konunun önemini arz ettik.
Takibimiz sonunda komisyon toplantı tarihinden önce komisyon üyeliğine “UTED” ismini yazdırmayı başardık.
22.11.2006 tarihinde T.B.M.M.'de yapılan HAVA-İŞ kanun tasarısı toplantısına Bşk. Tevfik KIRMACI, Genel Sek. Atıl TÜRKMEN ve Teşkilatlandırma Sek. Namık GEDİK ile resmen katıldık.
Katılımcılar TALPA, TASSA, TÖSHİD, UTED ve resmi kurum temsilcileri hazır bulundu. Yaklaşık 4 saat süren toplantıda katılımcılar kendi kitlelerinin iş kolundaki sorunlarını, kanunda görmek istedikleri ve istemedikleri maddeler üzerinde görüş beyan ettiler. Bizlerde UTED olarak bu kanunda uçak teknisyeninin olmadığını fakat olması gerektiğini anlattık. Resmi kurum yetkililerinin ve diğer katılımcılarında desteği ile kanun tasarısına “ UÇAK TEKNİSYENİ” ilave edildi ve UTED artık bu kanunda müdahil taraf olarak yer alacaktır.
Kanun üzerinde çalışmalarımız devam etmektedir. Hazırlayacağımız dosya gerek üyesi olan kuruluşlara, gerekse komisyon başkanlığına iletilecektir.
Bizler bu kanuna müdahale etmemiş olsaydık ve kanun tasarısı önceki hali ile kanunlaşsaydı sadece THY TEKNİK A.Ş. ‘de çalışanlar değil özel hava yollarında çalışan tüm meslektaşlarımız etkilenecekti ve kayba uğrayacaktı.
Sevgili arkadaşlar, sizlerle paylaşacağımız birçok tasarımız var, ama hedefi görmeden, netice almadan sizleri haberdar etmek istemiyoruz. Planlı şekilde çalışmalarımız devam etmektedir, yeri ve zamanı gelince bunları sizlerle paylaşacağız. Vereceğiniz destekle UTED olarak ulaşamayacağımız nokta, varamayacağımız hedef yoktur, yeter ki sizler bize destek olun. Bizler verdiğiniz destekle sizleri her platformda temsil etmeye devam edeceğiz.
NOT: Bu yazı Komisyon Bşk. Sn. Dr.Cevdet ERDÖL'den izin alınarak yayınlanmıştır.
NAMIK GEDİK
UTED TEŞKİLATLANDIRMA. SEK.