| OTOMATİK UÇUŞ SİSTEMİ “GÖSTERGELERİ VE KUMANDA ALETLERİ” (2)
OTOMATİK KUMANDA PANELİ -(MCP) OTO PİLOT KUMANDA PANELİ
ogaygisiz@thy.com
http://egitim.thy.com
|
|
Bu butona basmak – VNAV üzerindeki lamba yanar uçağın yükseliğini kontrol eden VNAV SPD, VNAV PTH modları devreye girer uçağın Hızını kontrol eden FMC SPD, N1, RETARD, or ARM. Daha önce anlatılan HIZ penceresindeki sayılar kaybolur FMC Hız hedefini ve bunu gösteren küçük işaretçiyi kontrol eder.
(2) Yükseklik penceresi Bu pencere gösterilen FEET değeri; ya kaptana uyarı amacıyla çalışan ALT .ALERT sistemine bilgi veriyor ya da uçağın yüksekliğini kontrol amacıyla çalışan oto pilot modlarına bilgi verir. Bu penceredeki değerler 0 ile 50,000 feet arasında 100 feet’lik aralıklarla değişir.
(3) V/S penceresi
Pencere: boştur. (V/S modu devrede değil iken) Uygulanmakta olan değeri gösterir.(V/S modu V/S butonuna basılarak devreye konduğunda).
(4) Dikey Dalış Tırmanış Tamburu
Bu tamburun çevrilmesi – AŞAĞI ÇEVRİLDİĞİNDE –
Bu durumda butonun lambası yanar (Daha sonra anlatılacak olan PFD deki mod ikazı “MCP SPD” şekline dönüşür (Hız Kontrol sistemi geçen sayıda açıklanan N1 moduna geçer ve tırmanma gerçekleşiyorsa N1 alçalma yapılacaksa “RETARD” yani gücü düşür anlamındaki moda geçer. Bu modlar PDF yede yansır. Sürat penceresinde (IAS/MACH penceresinde) sürat görüntülenir ve hedef hızı gösteren (hız sıkalasındaki) kursor bu değeri gösterir. Yukarıdaki bu mod sabit hız (airspeed) ile tırmanmak yada alçalmak için kullanılan bir moddur bu modu gerçekleğtirirken burun açısını ve motor gücünü bir arada kullanarak bunu gerçekleştirir. LVL CHG modunu devreye koymak için: yeni bir yükseklik seçilir bu hedef yüksekliktir. LVL CHG butonuna basılır ve hedef sürat seçilir. Tırmanma yapılırken – Hız kontrol sistemi limit süratleri korur yani uçağı ne aşırı hız konuma sokar ne de hızın çok düşerek uçağın düşmesine sebeb olur. Dalış – Hız kontrol sistemi motoru rölanti değerlerine ayarlar ve rölantide tutar. Uçağın hızı – Eğer hızı koruma modu devrede iken LVL CHG modu devreye konursa daha önce belirlenmiş hız tutturulmaya çalışılır ve korunmaya devam eder. Yani bu hız hedef hız olarak kabul edilir. (6) (APP) piste otomatik yaklaşma butonu.
(7) Yükseklik Seçme butonu
Çevrilmesi – Yüksekliği 100 foot luk değerler halinde değiştirir. (8) Yükseklik Sabitleme Butonu (ALT HLD)
Basılması – yüksekliksabitleme modunu devreye sokar, (9) Sabit Dalış Tırmanış Oranı Butonu (V/S)
Basılması (V/S) Sabit Oranla Dalış tırmanış modunu hazır (arm) ya da “on” konumuna getirir. AUTOMATİC FLİGHT CONTROLS AND INDICATOR MODE CONTROL PANEL (MCP) (Option Without speed and altitude intervention)
Glareshield ![]() (1) VNAV Switch
Push – VNAV switch light illuminates pitch mode annunciates VNAV SPD, VNAV PTH (2) ALTITUDE Display
(3) Vertical Speed (VERT SPEED) Display
50 fpm if V/S is less than 1000 fpm(4) Vertical Speed Thumbwheel
DN – (5) LVL Change (LVL CHG) Switch
A LVL CHG climb or descent is initiated by: selected a new altitude Climb – autothrottle holds limit thrust Descent – autothrottle holds idle thrust Airspeed – if a speed mode is active when LVL CHG is engages, this speed is retained as target speed The LVL CHG mode is inhibited after glideslope capture. (6) Approach (APP) Switch
(7) Altitude Selector (SEL)
Rotate – sets altitude in ALTITUDE display in 100 foot increments. (8) Altitude Hold (ALT HLD) Switch
Push – engages ALT HOLD command mode (9) Vertical Speed (V/S) Switch
Push – arms or engages V/S command mode commands pitch to hold vertical speed engages |