|
Ayşegül KANATEylül 2006 |
HAVACILIKTA KONFOR ÖTESİ | |
Çok önceleri bir havayolu şirketinin ilk kuruluşundaki gelişmeleri anlatan bir yazı okumuştum. Tek motorlu uçakla yapılan beş-altı yolculu uçuşları anlatıyordu. Pilot bir gece uçuşunda arıza olunca göstergelerdeki değerleri okumak için yolculardan birisinin kibritini istiyordu. Çok abartılı gelen, ama gerçek bir anı olan bu yazıda uçuşta kabin elemanının da olmadığını öğrenerek şaşırmıştım. Yolcuların konforsuz koltuklarda çok zor şartlarda uçuş yaptığını tahmin edebiliyordum
Şimdi ise havayolu şirketleri yolculara daha fazla konfor sunabilmek için birbirleriyle yarışıyorlar. Yakında Boeing-777 ve Boeing-767 uçaklarında canlı TV yayını ve maillere ulaşabilme imkanı da verecek olan bu havayolu şirketi, business class yolcularına “sleepers seat” olanağı sunuyor.
Bir havayolunun koltuklarının konforunu anlatan bir fotoğraf yarışması olsaydı sanırım bu fotoğraf birinci olurdu. Bir erkeği yatakta uyku öncesi pijamalarını giymişken lap top ile, bir kadını ise güzellik maskesi ile göstermek bence abartı olmamış.
Yıl 1997, Hawaii’ye tatile gidiyorduk. New York’tan sonra Amerikan firmasıyla iç hat uçuşlarında direk uçamayınca aktarmalar ile devam ettik. Bazen connection için ters yöne bile uçuyorduk. Gidiş-dönüş 10 uçuşu bulan ve toplam 24 saati aşan ekonomi sınıfı uçuşlarından birkaç ay önce de bel fıtığı ameliyatı geçirmiştim. Yatay konuma geçmediğimden ve omurgaya yapılan uzun süreli yük ile bel fıtığı tekrar nüksetti. Biraz geriye yatan ve bele rahatsızlık veren ekonomi sınıfı koltuklarını düşünüyorum, bir de bu resme bakıyorum ve anlıyorum ki havacılık çok yol katetmiş.
UTED DERGİ |